2014.10.05.
16:06

„El tudod képzelni az életed Nógrád nélkül?” A kérdésre a nógrádiak biztosan nemmel felelnek, na és te kedves nem nógrádi? Gondoljuk ezt át, elsőként nézzünk körül. Még mindig semmi?! Nos akkor vegyük sorra mindazokat, amiket Nógrád nélkül ma nélkülöznünk kellene.

image.jpg 

Nógrádról folytatott saját felmérésben, amelyben az ország minden pontján élő és a lehető legszélesebb skálán mozgó érdeklődési körrel rendelkező barátaimat faggattam, sok minden kiderült, mi az, ami nélkül a hétköznapjaink vulkániutóműködésszürkébbek lennének, ha Nógrád nem létezne. 

Vegyük először  a puszta földrajzi adottságokat: nem geotúrázhatnánk a Föld első, határokon átnyúló geoparkjában, a Nógrád-Novohrad Geoparkban. Így nem csodálhatnánk meg a bazalt- és andezitvulkánosság gyöngyszemeit, a szirtekre épült tömör várakat (Hollókő, Salgó, Somoskő, Nógrád, Drégelypalánk) és az Ipolytarnóci Ősmaradványokat sem.

Nógrád nélkül a leghidegebb település híján is lenne az ország, ugyanis Zabar hőmérőin kúszik a legkevésbé magasra a higanyszál. A Karancs-Medves és Cserhát lankáin sem biciklizhetnénk, Bánk tavában sem frissülhetnénk fel, de a Zagyva sem eredne sehonnan. Ismereteink szegényebbek lennének a Duna-Ipoly Nemzeti Park több természeti értékével, de nem erdei iskolázhatnánk Katalinpusztán sem.


nog_szinek2.jpg"Melyik szín jut eszedbe Nógrádról?" kérdésre adott válaszokat Zétény, Pusztaprémes pulija összekeverte, és összességében elmondhatjuk, hogy a válaszadók vulkániutóműködésszürkére festették a megyét. :)

Nem utazhatunk vissza az időben, a palóc hagyományok őrzőjében, Hollókőn, így ennek hiányában egy Világörökséggel kevesebb lenne a hazai térképen. Húsvétkor más autentikus öntözőélménnyel kellene beérnünk, és Reisz András sem jelezné előre a "hidágfrontot" ízes dialektusával. A Palóc Múzeum se lenne látogatható Balassagyarmaton.

A háztartásból hiányoznának a salgótarjáni öblösüvegek, amelyek bor netán pálinka tárolására is kiválóak, de sok háztartásban az ebéd sem készült volna el Karancs gáztűzhely nélkül. A romhányi csempegyár burkolói nélkül a fürdőszobák többsége sem lenne az igazi. Mikszáth regényei helyett legfeljebb Móricz realizmusa kapcsolhatott volna ki minket a hintán feküdve, miközben nógrádi ropit majszolunk. Az asztalról hiányozna a palóc szelet, a gönc, a pampuska, a morványkalács, a finomabbnál finomabb juhsajtok és lekvárok (Bokor, Szügy, Kozárd). 

MadeinNograd.jpgA felmérésben "Mit köszönhet az ország Nógrádnak?" kérdésre elhangzott legtöbb válasz: 100 emberből 86-an említették a nógrádi sós pálcikát (ropit), 74-en a palóc hagyományokat (+tájszólás, +Hollókő), 26-an az Ipolytarnóci Ősmaradványokat, 22-en a Karancs gáztűzhelyet, 21-en az öblösüveget, 18-an pedig a Nógrád-Novohrad Geoparkot. 

És mit nem lehetne még?

Elzarándokolni a mátraverebélyi Szentkúthoz, nem tárcsázhatnánk 32-es és 35-ös körzethívót, nem mászhatnánk le a Börzsöny és Mátra túloldalán, nem piknikezhetnénk a "palóc Olümposz" (Karancs) szelíd lankáin, nem kajakozhatnánk az Ipolyon, nem ismerhetnénk meg a bányászok mindennapjait a Földalatti Bányamúzeumban, nem ehetnénk degeszre magunkat muflonlevessel Alsópetényben, nem futtathatnánk agarakat Ősagárdon, nem tollasozhatnánk Csitár alatt, Szondi két apródjával sem találkozhatnánk a drégelyi várromnál, megfosztva lennénk a Piszkéstetői Obszervatóriumnál, a Naszályon vagy Csóványoson elénk táruló panorámától, nem lehetnénk szemtanúja II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemmé választásának a szécsényi Forgách-kastély kertjében, nem nézhetnénk meg Az ember tragédiáját a csesztvei Madách Imre emléknapon, Karancslapújtő sem tört volna ki a csendből, Győzikével is szegényebb lenne a média és mondjuk ki, "Vámpír" Ági élettörténetéből sem idézhetnénk káromkodás helyett vagy épp vidítás céljából... sok kastély, még több templom, köztük régi, köztük új, felsorolni is nehéz. A sok rendezvény, felvonulás, faállítás, talán itt a "legpartiarcabbak" az emberek, mindig van miért vigasságot csapni. Utazzunk hát el inkább Nógrádba és vegyük  magunk szemügyre, mi az amivel szegényebbek lennénk...

Egy jó tanácsot viszont megfogadtam, ami már szállóigévé is avanzsált barátaim körében: "Rétság város!".

A bejegyzés trackback címe:

http://videkimagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr156761057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.